keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Muriel Barbery: Siilin eleganssi

Pvm: 13.7.2010
Arvosana: 9

En varmasti olisi löytänyt tätä kirjaa ellei se olisi ollut BookAvenuen kuukauden kirjana kesäkuussa. Kuvaus siitä herätti kiinnostuksen ja odotuksen jostain elämänmakuisesta ja viimeaikaisiin lukemistoihini nähden erilaisesta tarinasta. Ja sellaisen myös ilokseni sain.

Kirja kertoo pariisilaisen ovenvartijan, Renée Michelin tarinaa. Leskirouvan, joka rikkoo stereotypioita, piilossa muilta. Renée nauttii kirjallisuudesta, elokuvista, filosofiasta, pohdiskelusta ja älyllisistä haasteista, mutta on hyvin tarkka siitä, ettei kukaan pääse selville hänen oikeasta luonnostaan. Renéen mietteitä on mielenkiintoista lukea, siinä saa itsekin johdatuksen monen moneen ajatuksia herättävään aiheeseen. Renéen lisäksi kirjan yksi tärkeimmistä henkilöistä on 12-vuotias Paloma Josse, hienostoperheen ahdistunut tytär. Paloma on erityisen älykäs ja halveksii oikeastaan kaikkea ns. yläluokan elämään liittyvää. Paloma on päättänyt tappaa itsensä ja kirjoittaa ylös ajatuksiaan ennen kuolemaa etsien yhtäkin hyvää syytä perua päätöksensä. Kirjassa vuorottelee Renèen ja Paloman ääni. He elävät molemmat piilossa omaa elämäänsä, kunnes taloon muuttavan japanilaisen herra Kakuro Ozun ansiosta kiinnittävät huomiota toisiinsa ja hiljalleen myös tutustuvat. Kakurolla on sydäntä nähdä naamioiden, ulkokuoren taakse, aistia jotain tärkeää ihmisestä itsestään.

Todella lämminhenkinen tarina, mielenkiintoisia henkilöhahmoja, uskoa muutoksen mahdollisuuteen, onnellisuuteen. Ei kuitenkaan imelä, ei millään muotoa. Oikein onnistunutta lomalukemista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti